CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, February 6, 2009

kek lapis sarawak

assalamualaikum
lama dah tak dapat surf internet, busy sesangat tambah lagi internet slow, problem kot
ni saya nak post resepi kek lapis Sarawak yang diberi oleh rakan guru dari Sarawak, Kak Dayang Jemaiyah, k.Dayang selalu bawak kek ke sekolah.. best kek2 yang k.dayang buat. kat bawah ni saya bagi 2 resepi, grenti jadi kalau buat ikut step2 yang diberi katanya..

Kek Lapis Tun Perak
Bahan-bahan
10 bj telur ayam
450g butter
1 1/2 tin ( tin susu) tepung gandum
1 tin gula halus
1/2 tin susu pekat
1 botol kecil jem nanas
1/2 gelas koko van houten
1 peket kecil horlick
cara:
pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur n pukul
masukkan susu dan tepung, kacau
bahagikan adunan 2 bahagian
1 bahagian warna kuning dan campurkan horlick
1 bahagian warna coklat dan campurkan jem nanas
kemudian kukus adunan sesenduk selang seli warnanya
pastikan semasa mengukus kek , loyang ditutup dengan aluminium foil untuk elak air wap masuk ke dalam kek

No comments:

Post a Comment